Dolar izgublja

V zadnjem času so centralne banke so okrepile devizne rezerve in sicer za 413 milijard dolarjev, kar je največ po letu 2003. Devizne rezerve centralnih bank sedaj znašajo  že 7300 milijard dolarjev.

Centralne banke so začele počasi diverzificirati rezerve, dokaz za to pa je, da je kar 63% novih deviznih rezerv v 2 kvartalu pristalo v evrih in jenih, kar je najvišji procent diverzifikacije deviznih rezerv kadarkoli.

V preteklosti so centralne banke v večini primerov samo govorile o diverzifikaciji deviznih rezerv, danes pa že resno razmišljajo o tem, da bi dolarju vzele primat rezervne valute.

Centralne banke se umikajo dolarju zaradi trenutne Fedove politike, takoj  ko pa bo Fed začel z zaoostrovanjem politike, bo dolar zopet zavladal. Trenutno je svet prepravljen s poceni denarjem, centralne banke pa se ne želijo preveč izpostaviti temu tveganju.

Zgodovinsko gledano smo bili v podobni situaciji leta 1995, ko je dolar izgubil največ po drugi svetovni vojni. Takrat so bili analitiki zaskrbljeni nad tem, da Fedova politika ne sledi dogajanju na trgih in da ne bo mogla zadržati inflacije. Kmalu za tem je dolar zrasel za 25% glede na jen in 25% glede na nemško marko.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *