Investiranje v platino

V nasprotju s srebrom in zlatom, ki imata bogato zgodovino in tradicijo v finančnem sektorju, je platina v finančnem sektorju relativno nova, saj je na voljo investitorjem šele od druge polovice 20. stoletja. Kljub temu je platina danes izjemno cenjena plemenita kovina in velja za bolj prestižno od zlata ter ima načeloma vsaj dvakrat višjo ceno. Poleg tega investiranje v platino ponuja podobne priložnosti, prednosti in pomanjkljivosti kot naložba v druge plemenite kovine.

Platinaste  palice

Največja proizvajalka platine je Južna Afrika, ki je v letu 2006 proizvedla kar 78% letne svetovne proizvodnje platine, medtem ko Južni Afriki sledi Rusija s približno 13% celotne svetovne proizvodnje platine. Čeprav je vsem plemenitim kovinam skupna njihova redkost, pa platina po svoji redkosti v primerjavi z ostalimi plemenitimi kovinami še posebej izstopa. Poleg tega povpraševanje po platini vse od leta 1991 presega njeno ponudbo, čeprav je ponudba presegla povpraševanje leta 2006.

Investicije v platino so v primerjavi z naložbami v srebro in zlato manj priljubljene in so tudi redkejše zaradi visoke cene platine, morda pa tudi zaradi njene kratke zgodovine v finančnem sektorju. Kljub temu pa bi naložba v platino morala biti enako varna kot investicija v katerokoli drugo plemenito kovino, čeprav so cene platine v veliki meri odvisne od ponudbe in povpraševanja. Po naglem narastu cen marca leta 2008 je namreč sledil nagel padec cen do te mere, da so se cene platine in zlata v oktobru istega leta skoraj izenačile. Vendar če upoštevamo običajno razmerje cen med eno unčo platine in eno unčo zlata, ki je 1:2 v prid platine, se nam bi morda naložba v platino v tem trenutku morda obrestovala.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *