Investiranje v srebro

Investiranje v srebro predstavlja izvrstno priložnost za tiste, ki bi radi investirali svoj denar, a se jim zdijo naložbe v delnice ali razne investicijske sklade preveč tvegane. Srebro je bilo že od zmeraj cenjena plemenita kovina in bo zagotovo tudi v prihodnje, čeprav morda velja omeniti, da je srebro v primerjavi z zlatom zelo podcenjeno. Kljub temu bodo cene srebra v bližnji prihodnosti zelo verjetno poskočile, kajti povpraševanje po srebru v industriji naglo narašča, poleg tega so se zaloge srebra po letu 1991 zmanjšale za 90%, pri tem pa je kar 95% uporabljenega srebra neekonomično reciklirati. Nekateri strokovnjaki celo opozarjajo, da bodo zaloge srebra pošle v roku desetletja ali dveh, če se bo trenutni obseg povpraševanja nadaljeval.

Cene srebra so od leta 2001 do leta 2008 narasle preko 300%, večina srebra pa je proizvedena kot stranski produkt bakra, cinka in svinca. Največji proizvajalci srebra so Mehika, Peru in Čile, medtem ko je le 20 do 30% srebra pridobljenega v prosti obliki. Poleg tega ima vsakršna prekinitev ali zamuda velik vpliv na razmerje med ponudbo in povpraševanjem po srebru, kar pa posledično pomeni veliko nihanje cen srebra na trgu.

Zlato srebro investiranje

Trenutno podcenjenost srebra v primerjavi z zlatom je najbolj jasno razvidno iz primerjave zgodovinskega razmerja cen med obema plemenitima kovinama s sedanjim. Zgodovinsko razmerje cen med srebrom in zlatom se je gibalo okoli 15:1, medtem ko je srebro trenutno cenejše od zlata za več kot 60-krat. Upoštevajoč zgodovinsko razmerje cen med zlatom in srebrom ter nasvet finančnih strokovnjakov, ki svetujejo investiranje v podcenjene sektorje, srebro predstavlja dobro naložbo. Kljub temu pa je potrebno poudariti, da so špekulativne investicije v srebro lahko tvegane.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *