Kaj je srebro

Srebro je prehodna kovina s kemijskim simbolom “Ag”, ki izhaja iz latinske besede za srebro – argentum. Latisko ime argentum dobesedno pomeni srebro oziroma denar, medtem ko je latinski izraz za srebro tesno povezan s starogrškim – άργυρος (argyros), ki v prevodu prav tako pomeni srebro. Obe besedi za srebro, tako starogrška kot latinska, pa sta izpeljani iz indoevropske predpone arg-, ki v prevodu pomeni bela ali svetlikajoča se (kovina). Angleški izraz za srebro – silver, kateremu je zelo podoben tudi nemški – Silber kot tudi slovanski – serebro ali srebro, pa izhaja šele iz 14. stoletja, in sicer iz staronemške besede silabar oziroma silbir.

Srebro

Srebro je bila zelo cenjena plemenita kovina že v antiki, ki se je po svoji vrednosti uvrščala tik za zlatom. Navsezadnje vlogo in vrednost srebra v zgodovini jasno nakazuje tudi drugi pomen latinskega in starogrškega izraza za srebro – denar. Dejstvo, da se je percepcija srebra kot ene izmed najbolj cenjenih plemenitih kovin ohranila vse do današnjih dni, pa priča tudi naraščujoča popularnost srebra kot vrste investicije oziroma kot varčevanja po vsem svetu, medtem ko je izraz “biti rojen s srebrno žlico v ustih” poznan po vsem svetu in pomeni izhajati iz bogate družine.

Srebro je zelo upogljiva kovina s svetlečim belo kovinskim leskom, ki je zelo enostavna za obdelovanje. Poleg tega je srebro stabilno na zraku in vodi in je zato primerno za izdelavo čudovitega nakita kot tudi za kovanje kovancev, medtem ko je zaradi nekaterih drugih lastnosti kot na primer največje toplote in električne prevodnosti med vsemi kovinami ter zaradi antimikrobnih lastnosti, srebro zelo iskano in željeno tudi v mnogih industrijski panogah kot tudi v medicini in zobozdravstvu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *