Pomanjkljivosti investiranja v zlato

Zlato je morda predstavlja varnejšo naložbo v primerjavi z investiranjem v delnice ali investicijske sklade, vendar pa je zelo malo verjetno, da bomo z investiranjem v zlato obogateli, vsaj v kratkem časovnem obdobju. Zlato ima namreč neko določeno ceno, ki je poleg tega tudi zelo odvisna od ponudbe in povpraševanja. Tako v primeru, da ne pride do kakšne večje krize ali recesije, kadar je cena zlata zgodovinsko dokazano najvišja, bomo verjetno imeli večji dobiček z investiranjem v kakšen podcenjen sektor, ki ima dobre predispozicije, da postane uspešen v bližnji prihodnosti.

Investiranje zlato

Investiranje v zlato tudi ne prinaša dobička od dividend, medtem ko njegovo shranjevanje predstavlja dodatne težave in tudi dodatne stroške. Sicer je možno investirati v zlato tudi v obliki zlatih certifikatov, katerih lastnik ne poseduje fizičnega zlata, vendar tudi taka vrsta naložbe v zlato vzbuja pomisleke. Četudi so zlati certifikati in zlati računi danes popolnoma zanesljiva oblika investiranja v zlato, pa se postavlja vprašanje, kako zanesljiva je taka oblika investiranja v zlato ob morebitnemu zlomu finančnega sistema.

Za vse, ki ne nameravajo investirati v fizično zlato ali nimajo potrpljenja čakati toliko časa, da bi cene zlata narasle do take mere, da bi se zlato izplačalo vnovčiti, investicija v zlato morda ni najboljša vrsta naložbe kapitala. Navsezadnje razen zanesljivosti in varnosti naložbe, ni nobene garancije, da bo investicija v zlato danes prinesla večje dobičke tudi po daljšem časovnem obdobju.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *