Pomanjkljivosti varčevanja v platini

Poleg prednosti, ki jih prinaša varčevanje v platini, ki so vredni razmisleka pri izbiri vrste varčevanja, ima slednje tudi svoje pomanjkljivosti, ki prav tako ne smejo biti prezrti. Čeprav je zaradi visoke cene shranjevaje platine mnogo lažje kot shranjevanje na primer srebra ali paladija, pa ima shranjevanje platine tudi svoje pomanjkljivosti. Prav zaradi visoki cen platine ima nekaj unč le-te zelo visoko vrednost in zato mora biti shranjena na varnem mestu, bodisi doma bodisi v banki.

Platinasti kovanci

Poleg zagotavljanja varnega mesta za shranjevanje platine, pa vsakdo, ki ima v lasti le nekaj unč, mora to obdržati kot strogo skrivnost, še posebej, če platino shranjuje doma. Poleg resnično najožjih družinskih članov ne sme nihče vedeti in niti domnevati, da posedujemo platino, kajti v tem primeru smo zelo izpostavljeni morebitnemu ropu in lahko ogrozimo našo osebno varnost kot tudi varnost naše družine.

Zagotavljanje primernega mesta za shranjevanje platine in biti o tem tiho kot miš je sicer skupna pomanjkljivost varčevanja v vseh plemenitih kovinah in platina ni nobena izjema. Toda v nasprotju s srebrom in zlatom, ki sta v zgodovini že dokazala svojo vrednost v kriznih časih, pa ni mogoče napovedati kako se bo obnesla platina ob eventualnemu finančnemu zlomu ali v primeru vojne. Platina je danes sicer bolj cenjena od zlata in velja za najbolj prestižno plemenito kovino, vendar ni nobenega zagotovila, da bo tako tudi ob morebitni večji krizi. V primeru, da platina zadrži svojo vrednost tudi v težkih časih, pa se bomo verjetno morali soočiti s težavami pri morebitni menjavi platine za določene dobrine, kajti malo verjetno je, da nam bo uspela poštena menjava.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *