Prednosti investiranja v platino

Investiranje v platino ponuja določene prednosti v primerjavi z naložbami v delnice ali razne investicijske sklade kot tudi v primerjavi z investiranjem v druge plemenite kovine, čeprav je platina predvsem atraktivna zaradi relativne varnosti. Tako kot ostale plemenite kovine tudi platina predstavlja neprimerljivo večjo varnost naložbe v primerjavi z investicijami v delnice, vrednostne papirje, investicijske sklade ali celo nepremičnine. Čeprav mnogi so mnogi prepričani, da je najbolj varna naložba prav v nepremičnine, pa so slednje ob globalnem segrevanju izpostavljene raznim vremenskim tegobam, poleg tega pa jih je praktično nemogoče vnovčiti tudi ob eventualni gospodarski krizi ali vojni.

Platina varčevanje

Poleg relativne varnosti naložbe, pa je platina primerna za investiranje tudi zaradi drugih razlogov. Cene platine so v zadnjih letih konstantno rasle, medtem ko povpraševanje presega ponudbo, čeprav je bilo ravno obratno leta 2006. V marcu leta 2008 so cene platine dosegle svoj vrh, vendar je julija istega leta sledil postopen padec in oktobra je bila cena ene unče platine skoraj izenačena s ceno ene unče zlata. Vendar če upoštevamo običajno razmerje med ceno platine in ceno zlata, ki je 2:1 v prid platine in tudi da strokovnjaki za naložbe svetujejo nakup, ko je cena nizka, se nam bi morda nakup platine v tem trenutku zelo obrestoval.

V primerjavi s srebrom in zlatom, ki sta zelo priljubljeni obliki investiranja, pa so naložbe v platino bolj redke, verjetno zaradi njenih visokih cen in kratke zgodovine v finančnem sektorju. Kljub temu bi naj bila naložba v platino varna, čeprav ni nobenega zagotovila, da bo investicija v platino prinesla kakšne večje dobičke niti po daljšem časovnem obdobju. Poleg tega pa bodo tisti, ki so v platino investirali marca 2008, ko je cena platine bila najvišja, zelo verjetno morali čakati kar precej časa, da bodo povrnili vrednost svoje naložbe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *