Čiščenje srebra

Srebro je že od nekdaj vsestranska kovina, ki jo ljudje uporabljamo tako v industriji, kot tudi v zasebne namene. Seveda je precej bolj ugodno kot zlato, vendar prav nič manj cenjeno. V prihodnosti se pričakuje, da se bodo cene srebra zelo povzpele. Vse to se napoveduje zaradi pomanjkanja srebra, ki nas čaka v prihodnost. Zaradi tega je dobro, če ljudje hranimo srebro in vanj investiramo. Ljudje večinoma poznamo srebro v obliko nakita oziroma raznih predmetov. Kljub temu, da je to trpežna kovina, potrebuje od časa do časa čiščenje.

Čiščenje srebra nikakor ni zahtevno, samo vedeti morate, kako se ga lotiti in katere pripomočke pri tem uporabljati. Nikakor vam ni treba biti strokovnjak, da srebro uspešno očistite. Večina srebrnih predmetov ima nekakšen premaz, ki začne sčasoma temneti. Nič zato, saj lahko na tej stopnji srebro preprosto očistite s toplo vodo ter izjemno blagim detergentom, ki ne sme vsebovati fosfatov.

Večina predmetov iz srebra veliko bolj hitro potemni, kot zlato. Najbolj varen način čiščenja srebra je naslednji: na predmet nanesete nežno milo ter pri tem rahlo masirate s prsti. Med postopkom vseskozi spirajte z vodo. Alternativa vašim prstom je lahko zobna ščetka, vendar pri tem ne smete trdo drgniti.

Kadar je srebro zelo umazano in se na njem že poznajo posledice let, potem je tukaj za vas pijača kokakola. Predmet namočite vanjo in pustite delovati nekaj časa. Sami boste ugotovili, kdaj bodo rezultati za vas najbolj primerni in kdaj bo srebro popolnoma čisto. Seveda velja poudariti, da tega postopka ne uporabljajte takrat, ko je srebro le malce potemnelo. Za čiščenje obstajajo tudi domača sredstva, kot so limona in krpa. Zmešajte vodo in limono ter dodajte sodo bikarbono. Krpo namočite v pripravek in očistite srebro. Za čiščenje srebrnega nakita, ki vsebuje okrasno kamenje, pa je izvrsten pepel, ki ga nežno potresete in zdrgnete z mehko krpo.

Čiščenje srebra pa si lahko olajšate s posebno krpico, ki jo kupite v draguljarnah oziroma bolje založenih trgovinah. Poskrbite, da bo srebro vedno lepo in izgledalo kot novo. Tako boste ohranili vrednost srebra. Vredno je!