Pravno svetovanje za registracijo in odpiranje podjetja v tujini

Imate odprto podjetje v Sloveniji in se spogledujete z idejo odprtja podjetja še v kakšni drugi evropski državi? Vsak podjetnik, ki želi širiti vpliv svojega podjetja na tuje trge in povečati prihodke je že kdaj pomislil na to možnost. V članku vam osvetlimo, kako poteka proces ustanovitve podjetja v tujini in kako se stvari lotiti. Pogosto posamezniki niti ne vedo, kje in na kakšen način začeti s postopkom. Zato vam svetujemo, da za nemoten potek samega procesa razmislite o pomoči pravnega svetovanja

Kje in kako začeti?

Kot že rečeno, registracije podjetja se je najbolje lotiti s pomočjo pravnega svetovalca, ki ima za sabo že veliko izkušenj s tega področja. Najprej razmislite, v kateri državi bi radi odprli podjetje oz. vam bo pravni svetovalec razložil, katere so prednosti in slabosti posameznih držav pri tej zadevi. Vsaka država ima namreč svoje posebnosti, od miselnosti tamkajšnjega prebivalstva, do navad in razvad ljudi, ki bodo postali naše potencialne stranke in ne nazadnje tudi morebitni zaposleni. Pri izbiranju slednjih vam lahko pomaga tudi kadrovski svetovalec s svojim znanjem iz priprave kadrovskih dokumentov in zaposlovanjem tujcev.

Vedeti moramo, kam bomo vložili svoj denar, koliko denarja potrebujemo, kakšno podjetje odpreti in kakšna je obdavčitev podjetja v tujini. Dobro načrtovana odločitev nam v primeru tehtnega premisleka s podporo svetovalca lahko prinese odlične rezultate. Ta vam bo svetoval glede potrebne dokumentacije, med katero morajo navadno biti tudi potrdilo o državljanstvu EU, potrdilo o nekaznovanosti in potreben denar. Tako lahko podjetje v tujini ustanovite že v samo nekaj dneh.

Razlogi za odpiranje podjetja v tujini

Razlogi za odpiranje podjetja v tujini so različni, najpomembnejša med njimi pa sta zagotovo birokracija in davki. Enostavni birokratski postopki in sprejemljiva obdavčitev sta namreč velika prednost pri odločanju za izbrano državo ustanovitve podjetja. Slovenci se največkrat odločamo za odpiranje podjetja v sosednjih državah, razlogi za to pa so bližina, poznavanje načina poslovanja, poznavanje drugih razmer v sosednji državi, želja po iskanju novih poslovnih poti ter zaradi dobrega dobička. 

Spoznajte najboljšo lokacijo, vrsto podjetja, postopek registracije in nasvete za ustanovitev

Zakaj bi odprli svoje podjetje v sosednji evropski državi? Evropa je eno najbolj osrednjih poslovnih središč na svetu, ki prispeva velik delež k svetovnemu BDP in je velika trgovinska sila. Z ekonomskega vidika je zelo smiselno ustanoviti podjetje še kje drugje v Evropi, da pridobite delež tega donosnega evropskega trga.

Podjetja v Evropi imajo koristi od uveljavljenih pravnih okvirov, naprednih finančnih sistemov in razvite infrastrukture. Poleg tega ima veliko držav, zlasti v severni Evropi, relativno višji dohodek v primerjavi z drugimi regijami. Posledično imajo ljudje na splošno več razpoložljivega dohodka in so zato pripravljeni porabiti več denarja za vaše izdelke in storitve.

Nasveti za odpiranje podjetja v Evropi

Izbira najboljše lokacije v Evropi za vaše podjetje

Najodločilnejši dejavnik pri določanju lokacije vašega podjetja je razumevanje, kje so vaše potencialne stranke in dobavitelji. Če se večina vaših strank in dobaviteljev nahaja v Španiji, bi bilo najbolj logično ustanoviti podjetje v Španiji.

odprtje podjetja v drugi državi
Lokacijo za odprtje podjetja v drugi državi najlažje določite tako, da se odločite za državo v kateri se nahaja večina vaših strank in dobaviteljev.

Iskanje prave korporativne strukture

Podobno kot v vseh drugih državah na svetu je najpogostejši način za ustanovitev podjetja v kateri koli državi v Evropi ustanovitev zasebne družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.).

Čeprav se delnice v omenjeni družbi ne prenašajo prosto, so delničarji zaščiteni in odgovorni samo za znesek kapitala, ki so ga prispevali v družbo. V primerjavi z javnim podjetjem je ustanovitev d.o.o.-ja hitrejša in cenejša, prav tako pa ima manj zahtev glede skladnosti.

Če že imate obstoječe podjetje in se želite širiti v druge evropske države, lahko ustanovite hčerinsko podjetje (podružnica tujega podjetja). Če ste državljan EU in je matično podjetje v državi EU, lahko prosto ustanovite podružnico v kateri koli državi članici EU.

Registracija vašega podjetja v Evropi

Postopki registracije podjetij v evropskih državah so v veliki meri podobni in dokaj enostavni. Ustanovitev podjetja običajno traja 1–2 tedna. Ustanovitev vašega podjetja v Italiji, na Danskem, Nizozemskem, Poljskem in Portugalskem traja le 1–2 dni, odvisno od poslovnih sektorjev.

Večina držav ima tudi centraliziran organ »vse na enem mestu« (pri nas SPOT točke), ki obravnava vse upravne postopke. Na primer, Danska ima Danish Business Authority, Francija pa Centers de formalités des entreprises (CFE).

Če pa s postopki niste seznanjeni, je registracija podjetja še vedno zelo zamudno opravilo. Vsaka država namreč pričakuje, da podjetja oddajo vlogo v posebnem formatu. Če prijavni obrazec ni pravilno oddan, vas bo pristojni organ kontaktiral in od vas zahteval dodatne dokumente, kar bo zavleklo postopek. Ta zamuda bo pokvarila vaše načrte, še posebej, če ste v tujini.

Zato je bolj zaželeno, da se obrnete na lokalne odvetniške pisarne ali mednarodne poslovne svetovalce, da registrirajo podjetje v vašem imenu, tako da lahko namenite več časa razvoju poslovanja. Izkušeno svetovalno podjetje bi moralo imeti možnost ustanoviti podjetje prek pooblastila, ne da bi njegove stranke morale potovati, s čimer bi prihranili veliko časa, energije in denarja.

Odprtje bančnega računa podjetja za vaše podjetje

V Evropi obstajajo različne možnosti bančnega računa. Evropske banke v Švici, Nemčiji in Avstriji so med najbolj varnimi in naprednimi ter imajo dolgo zgodovino v finančni industriji.

Če imate posebne odnose z bankami, lahko bančne račune podjetij odprete brez vključitve lokalnega podjetja. To je odličen način za diverzifikacijo političnih in gospodarskih tveganj.

Poleg tega v tej moderni dobi poslovanja ni nenavadno mednarodno poslovanje s strankami in dobavitelji na več celinah. V Hongkongu imate lahko na primer svetovalno podjetje, ki se ukvarja z norveškimi strankami. Zato bi lahko vzpostavitev računa v tujini olajšala plačila, zmanjšala tečajno tveganje in zmanjšala transakcijske stroške.

Enotno območje plačil v evrih (SEPA) je direktiva za poenostavitev bančnih nakazil v evropskih državah. Transakcije znotraj SEPA zahtevajo zelo nizke stroške ali so celo brez stroškov.

davki
Številne države v Evropi ponujajo nizke stopnje davka od dohodkov pravnih oseb v območju od 10 % do 15 %.

Obdavčitev in legalizacija v Evropi

Številne države v Evropi, kot so Bolgarija, Madžarska, Ciper in Irska, ponujajo nizke stopnje davka od dohodkov pravnih oseb v območju od 10 % do 15 %. Nizka davčna stopnja je izjemno pomembna za nova podjetja, saj denarni tokovi v začetni fazi ustanovitve praviloma niso stabilni in dosledni.

Številne države v Evropi, vključno z Združenim kraljestvom, Nemčijo, Belgijo in Dansko, ne zahtevajo, da ima ustanovljeno podjetje rezidenčnega direktorja, tako da lahko svoje podjetje upravljate iz tujine.