Primerjava velikosti dragih kamnov

Bodimo odkriti – vsi bi radi za svoj denar dobili kar največ, ne glede na to, o kateri stvari govorimo. Še posebej pa to velja za tiste stvari, ki nimajo neke uporabne vrednosti oziroma nanje ne gledamo v prvi vrsti kot na naložbo.Primerjava-velikosti-dragih-kamnov
Kako lahko to rečemo za nakit z dragimi kamni? Prav imate, dragi kamni so naložba, a ljudje imamo do njih tudi drugačen odnos. Nanje gledamo kot na dragocen okras, zato se nam včasih bolj uporabna kot primerjava vrednosti med dragimi kamni zdi primerjava velikosti dragih kamnov. Priznajmo, da smo nečimrni, da so lahko dragi kamni okras, s katerimi pokažemo tako svojepremoženjsko stanje kot izražamo „velikost” svojih čustev. Pomeni večji kamen, ki ga dobite na zaročnem prstanu, da vas zaročenec bolj ljubi? Ali je zgolj dokaz, da ima nekaj več podpalcem?
Ne glede na to, kakšno mnenje imate o tem, od česa je odvisna izbrana velikost kamna, vam lahko zaupamo, da je velikost dejansko lahko nekoliko varljiva. En karat je lahko videti večji ali manjši, in kdor želi izbrati takšen kamen, da bo kar najbolj opazen, naj najprej preveri, od česa je odvisna primerjava velikosti dragih kamnov.
Karat je merskaenota, ki jo v vsakdanjem življenju ne uporabljamo pogosto, zato večina ljudi tudi nima dobre predstave o tem, kaj pravzaprav je karat. Karat je izredno majhna merskaenota in predstavlja maso 0,02 grama, nekoč paso jo določili na podlagi mase semena rožičevca – v rožiču so namreč semena izjemno enotna in tako so se lahko uporabljala za tehtanje najbolj drobnih in dragocenih reči. Danes se za tehtanje kamnov seveda uporabljajo prefinjene elektronske tehtnice, a karat ostaja klasična merska enota za ocenjevanje dragih kamnov. Ne pove pa kaj veliko o tem, kakšen je kamen „na oko”. Karat namreč priča o teži, ne pa o velikosti na videz.
Primerjava velikosti dragih kamnov nam hitro razkrije, da je celo med diamanti, ki vsi po vrsti tehtajo 1 karat, velika razlika. Zakaj? Predvsem zaradi tega, ker se diamante različno brusi. Diamant, ki je okroglo brušen, bo videti večji kot diamant, brušen v štirikotno princes obliko, pa čeprav imata oba en karat. Okroglo brušen bo imel zgornjo površino v velikosti premera 6.5 mm, kvadratni princes pa površino v velikosti 5.51 x 5.51 mm.
Do navideznih razlik, ki jih torej ne moremo podpreti z dejanskimi razlikami v velikosti zgornje ploskve, prihaja pri dragih kamnih tudi zaradi različnih barv. Kljub temu, da sta dva kamna po obliki popolnoma enaka, se lahko eden zdi večji kot drug, saj pride zaradi različnih barv do opričnih razlik.
Primerjava velikosti dragih kamnov je šeposebej uporabna takrat, kadar se odločamo med različnimi kamni. Kadar ne vemo, ali bi nam bil bolj šeč diamant, ali bi se raje odločili za akvamarin, rubin, safir, smaragd ali katerega drugega. Različni dragulji imajo namreč različno sestavo, zato so eno težji, drugi lažji. Tako že omenjeni diamant, ki tehta 1 karat in je okroglo brušen, meri v premeru zgornje površine 6.5 mm, enokaratni smaragd pa ima pri okroglem brušenju zgornjo površino s premerom 6.82 mm, torej je večji.

Vas interesira najem stanovanja Maribor? Preberite si članek na to temo.