Pomanjkljivossti investiranja v platino

Ker ima vsaka investicija svoje pomanjkljivosti, gotovo ne preseneča dejstvo, da ima določene pomanjkljivosti tudi investiranje v platino. Kot vse primerljive investicije, ki zagotavljajo relativno varnost naložbe, tudi investiranje v platino ne ponuja večjih možnosti za večje dobičke, oziroma zahteva določen čas in tudi določeno mero potrpežljivosti.

Platina graf

Cene platine so relativno stabilne oziroma rastejo in padajo v določenem razmerju z ostalimi plemenitimi kovinami. Tako je kakršnakoli sprememba razmerja cen med plemenitimi kovinami v prid platine manj verjetna, medtem ko padec cen platine po juliju 2008 celo namigujejo drugače. Cena platine je v oktobru istega leta bila skoraj izenačena s ceno zlata, kar lahko pomeni tudi spremembo običajnega razmerja cen med platino in zlatom za daljše časovno obdobje. Tako pa naložba v platino izgleda manj privlačno.

Med pomanjkljivostmi investiranja v platino gre omeniti tudi kratko zgodovino platine v finančnem sektorju v primerjavi s srebrom in zlatom, kar ne omogoča boljšega zgodovinskega pregleda. Srebro in zlato sta namreč zelo priljubljeni obliki naložbe vse od antike, platina pa je na voljo investitorjem šele od druge polovice 20. stoletja. Tako je poleg slabšega zgodovinskega pregleda mnogo težje tudi predvideti prihodnji trend cen platine. Poleg tega pa je nakup platine v nasprotju z zlatom obdavčen po vsem svetu. DDV znaša okoli 20% oziroma nekaj malo več ali manj, odvisno od države do države.