Kaj je paladij

Paladij je prehodna kovina s kemijskim simbolom “Pd”. Paladij je odkril angleški fizik in kemik William Hyde Wollaston leta 1803, imenoval pa ga je po asteroidu Pallas, kateri pa je svoje ime dobil vzdevku grške boginje Atene.

Skupaj s platino, rodijem, rutenijem, iridijem in osmijem, paladij tvori tako imenovano platinasto skupino. Kovine, ki sestavljajo platinasto skupino imajo nekatere skupne lastnosti, med katerimi najbolj izstopajo izvrstne katalitične lastnosti, odpornost proti potemnitvi in obrabi, proti kemijskemu napadu in visokim temperaturam, kakor tudi po dobri električni stabilnosti. Vendar pa se kovine platinaste skupine med soboj tudi razlikujejo. Paladij se razlikuje od ostalih kovin platinaste skupine po najnižjemu tališču in najmanjši gostoti.

Kaj je paladij

Paladij s svojo srebrno belo barvo zelo spominja na platino, vendar je od platine težji, medtem ko je lažji od srebra. V svoji čisti obliki je paladij zelo upogljiv in enostaven za obdelavo, zato se pogosto uporablja pri izdelavi nakita, v prvi vrsti pri izdelavi belega zlata. Paladij se veliko uporablaj tudi v industriji, med katerimi prevladuje avtomobilska industrija, ki ga uporablja za izdelovanje katalitičnih konvertorjev. Poleg avtomobilske industrije pa se paladij uporablja tudi v elektroniki, zobozdravstvu, medicini, itd., medtem ko se zaradi sposobnosti absorbcije vodika uporablja tudi za čiščenje vodika.

Večino paladija proizvede Rusija – približno polovico celotne svetovne proizvodnje. Poleg Rusije so večje proizvajalke paladija tudi Južna Afrika s 35% in Kanada ter Združene države Amerike, ki skupaj proizvedeta približno 11% svetovne proizvodnje paladija. Paladij je zelo redka plemenita kovina, ki se se v naravi nahaja v zlitini z drugimi kovinami – zlatom in drugimi kovinami platinaste skupine, vendar se danes večina paladija pridobiva iz bakrovih in nikljevih rud.