Investiranje v paladij

Investiranje v paladij ponuja podobne priložnosti kot investiranje v druge plemenite kovine, čeprav je potrebno omeniti, da paladij, tako kot platina, nima dolge zgodovine in tradicije v finančnem sektorju. Poleg tega pa je paladij mnogo manj priljubljen za investitorje kot sta srebro in zlato.

Paladij je zaradi svojih odličnih lastnosti, ki so zelo podobne mnogo dražji platini, zelo iskan v številnih industrijskih panogah, v prvi vrsti za izdelovanje katalitičnih konvertorjev. Zaradi neprimerno nižje cene paladija številna avtomobilska podjetja po vsem svetu nadomeščajo platino s paladijem, medtem ko se v prihodnosti pričakuje povečano povpraševanje po paladiju zaradi naglo razvijajoče se avtomobilske industrije v Aziji. Poleg v avtomobilski industriji pa je pričakovano povečano povpraševanje po paladiju tudi v elektronski industriji.

Paladij investiranje

Cene paladija so bolj ali manj stabilne, čeprav so zelo odvisne od ponudbe in povpraševanja. Večino celotne svetovne proizvodnje paladija izvira iz Rusije, in sicer približno polovica, medtem ko so poleg Rusije večje proizvajalke paladija Južna Afrika s približno 35 odstotnim deležem , in Kanada ter Združene države Amerike, ki skupaj proizvedeta približno 11% celotne svetovne proizvodnje paladija.

Uporaba paladija se je naglo začela povečevati v 70. letih prejšnjega stoletja, medtem ko se v prihodnosti pričakuje še večje povraševanje po paladiju. V petih letih, od leta 2003 do leta 2008, so cene paladija naraščale in dosegle svoj vrh v marcu leta 2008, toda julija istega leta je sledil padec in do oktobra so cene paladija dosegle eno najnižjih točk v obdobju petih let.