Načini investiranja/varčevanja v paladiju

Načini investiranja/varčevanja v paladij so bodisi naložbe v fizični paladij preko nakupa paladijevih naložbenih palic ali kovancev bodisi naložbe v delniško družbo, ki nadzoruje izkop paladija. Paladijeve naložbene palice in kovance je mogoče kupiti v nekaterih bankah, trgovinah s plemenitimi kovinami in od fizičnih oseb, ki se odločijo za prodajo svojih paladijevih palic ali kovancev.

Paladij investiranje

Paladijeve naložbene palice so na voljo investitorjem in varčevalcem v različnih velikostih, ki se gibljejo od 1 grama do 100 unč, medtem ko je izbira paladijevih naložbenih kovancev v primerjavi s srebrnimi in zlatimi mnogo manjša. Paladij ima namreč zelo kratko zgodovino v finančnem sektorju, medtem ko je paladijeve kovance, med katerimi prednjačijo priložnostni kovanci, izdala le peščica držav. Prva država, ki je izdala paladijev kovanec je bila Tonga leta 1967, in sicer kot priložnostni kovanec ob kronanju kralja Tupou-ja IV. Med države, ki so izdale paladijeve kovance se je vpisala tudi Portugalska, ki je izdajala paladijeve kovance v poznih 80. letih 20. stoletja kot del serije kovancev iz plemenitih kovin, medtem ko je Francija izdala pladijev kovanec z nominalno vrednostjo 100 frankov leta 1987. Istega leta kot Francija pa je paladijev priložnostni kovanec izdala tudi majhna otoška državica v Irskem morju Isle of Man.

Med najbolj znanimi in priljubljenimi paladijevimi kovanci so: – tako imenovana ruska balerina, ki jo je izdajala Rusija v letih 1989-1995

  •  kitajski panda z nominalno vrednostjo 100 juanov, ki je bila izdana leta 1987
  •  avstralski emu, kovan v letih 1995-1997
  •  slovaški priložnostni kovancec izdan leta 2004
  •  in kanadski javorjev list, izdan leta 2005

Poleg investiranja/varčevanja v samem paladiju je možno tudi investirati v delniško družbo za izkop paladija. Toda pri tej obliki naložbe ne gre za direktno investicijo v paladij, temveč v delniško družbo v obliki lastniškega deleža, kar pa zahteva določeno znanje poslovanja z delnicami.