Načini investiranja/varčevanja v platini

Najbolj pogosta in najbolj priljubljena oblika investiranja/varčevanja v platini je nakup platinastih naložbenih palic oziroma platinastih naložbenih kovancev, tako kot pri investiranju/varčevanju v drugih plemenitih kovinah. Tako platinaste naložbene palice kot kovance lahko kupimo v določenih bankah, trgovinah s plemenitimi kovinami ali pri fizičnih osebah, ki prodajajo platino iz tega ali onega razloga. Toda če se odločimo za nakup platine pri neznanih fizičnih osebah, moramo biti pozorni na morebitne goljufije in da ne preplačamo dejanske vrednosti. Poleg tega pa se moramo izogniti izdajanju kakršnihkoli osebnih podatkov, zlasti takšnih, ki bi lahko izdali naslov našega bivališča. Poleg tega tudi ni priporočljivo kupovati platine ali katerekoli druge plemenite kovine na istem mestu ali pri isti osebi, kajti tako se krog ljudi, ki ve da investiramo/varčujemo v platini, nevarno razširi.

Platinaste naložbene palice

Platinaste naložbene palice se prodajajo v različnih velikostih, ki se gibljejo od 1 grama do 500 gramov, medtem ko je čistost običajno 999,5/1000. V primerjavi s srebrom in zlatom, ki se ju da sorazmerno lahko obdelovati in oblikovati, pa je obdelovanje platine mnogo težje, zato na voljo mnogo manj platinastih naložbenih kovancev v primerjavi z zlatimi in srebrnimi. Med najbolj priljubljenimi platinastimi naložbenimi kovanci so kanadski javorjev list (Canadian Maple Leaf), ameriški orel (American Eagle), avstralska koala (Australian Kola), kitajski panda (Chinese Pandas) in dva sovjetska platinasta kovanca. Vsi našteti kovanci vsebujejo eno unčo platine.

Poleg investiranja ali varčevanja v fizični platini je mogoče kupiti tudi platinaste certifikate ali investirati v delniško družbo za izkop platine. Le-ta pa ne pomeni neposredne naložbe v platino, ampak investicijo v podjetje v obliki lastniškega deleža, kar pa zahteva določeno znanje trgovanja z delnicami.