Prednosti varčevanja v zlatu

Največjo prednost varčevanja v zlatu, tako kot v primeru investiranja v zlato, predstavlja varnost naložbe, ki je najbrž najpomembnejši faktor za vse, ki varčujejo ali šele začenjajo. Zlato je bila zmeraj zelo cenjena plemenita kovina in bo tudi v bodoče, tako da so vse skrbi pred inflacijo, morebitno gospodarsko krizo in celo pred vojno odveč – vsaj kar se tiče naših prihrankov. Če je vrednost obstoječih plačilnih sredstev lahko negotova, temu ni tako pri zlatu. Ena unča zlata bo namreč ostala ena unča zlata ne glede na čas ali kraj.

Zlato kot investicija

Cene zlata na trgu sicer nihajo iz dneva v dan in iz leta v leto, vendar če varčujemo za našo prihodnost in kupujemo zlato tedensko ali mesečno v določenih količinah, nas nihanja cen toliko ne zanimajo. V povprečju bo nominalna vrednost prihrankov v zlatu v najslabšem primeru namreč primeljiva s ceno, ki je bila plačana ob nakupu.

Ena izmed največjih prednosti varčevanja v zlatu je tudi možnost njegovega shranjevanja doma, tako da nam je na dosegu roke ob vsakem času. Če varčujemo v banki ali varčevalnem skladu se namreč običajno zavežemo s pogodbo, da bomo varčevali neko določeno časovno obdobje in bomo prihranke lahko dvignili, ko poteče nek določen čas. Prihranke je načeloma možno dvigniti predčasno, vendar pa taka možnost nujno predvideva določeno finančno “kazen”, tako da je predčasno dvignjena vsota manjša od tiste, ki smo jo vplačali. V nasprotju s tem, pa v primeru, če varčujemo v zlatu, nismo vezani z ničemer in na ničesar in ga lahko vnočimo kadarkoli se nam zdi potrebno.