Uporaba zlata

Zlato se že od starega veka uporablja za izdelavo nakita in kovanje kovancev, predvsem zaradi njegove atraktivne barve in leska, stabilnost v vodi in na zraku ter zaradi njegove upogljivosti in enostavne obdelave. Ker pa je zlato veljalo kot najbolj cenjena plemenita kovina že v starem veku po vsem svetu, se je zlato že zelo zgodaj uporabljalo tudi za državne rezerve.

Uporaba zlata

Zlato pa je zelo iskano tudi v mnogih industrijskih panogah. Zlato je zaradi odlične toplotne in električne prevodnosti, upogljivosti in odpornosti proti koroziji zelo iskano v elektronski industriji, medtem se tudi zaradi estetičnih učinkov uporablja tudi v zobozdravstvu, predvsem za izdelavo kron in mostičkov.

Nekatere soli zlata imajo protivnetne lastnosti in se uporabljajo pri zdravljenju artritisa, medtem ko se nanodelci zlata uporabljajo tudi za odkrivanje rakavih obolenj.

Zaradi odbojnosti infrardečih žarkov se zlato uporablja tako v optični industriji kot v vesoljskih tehnologijah, kajti odbojnost infrardečih žarkov ščiti vesoljska plovila in satelite pred sončnim sevanjem.

V 19. stoletju so mnoge države uvedle tako imenovani zlati standard, ki je v praksi pomenil vezavo valute na zlato, vendar so Združene države Amerike leta 1971 opustile zlati standard, kar je povzročilo razpad zlatega standarda po vsem svetu. Kljub temu pa večina držav v svojih zakladnicah še zmeraj hrani zlate rezerve.

Poleg njegove široke uporabnosti v industriji pa je zlato tudi zelo priljubljena oblika investiranja kot tudi varčevanja.