Varčevanje v zlatu

Največjo bojazen vseh varčevalcev in bodočih varčevalcev predstavlja inflacija, poleg tega pa mnogi ne želijo zaupati svojega denarja raznim varčevalnim skladom. Namreč vsi, ki se odločijo za varčevanje, so načeloma pripravljeni “dajati na stran” določeno vsoto denarja daljše časovno obdobje, kar pa zahteva dobro razumevanje izbrane vrste varčevanja in upravičuje bojazen pred morebitno inflacijo.

Bojazni pred inflacijo in dvomi, ali smo izbrali najboljšo možno vrsto varčevanja, pa so še toliko večji, če varčujemo za naše “stare dni” ali pa za eventualne krizne čase. Strokovnjaki nas že kar nekaj časa opozarjajo na problem staranja prebivalstva in da bi morali razmišljati o naših “starih časih” že v mladosti. Torej, če upoštevamo nasvete in začnemo varčevati pri 25. ali 30. letih, bomo za “stare dni” varčevali vsaj 40 let, medtem ko se v teh štirih desetletjih lahko zgodi praktično vse. Čeprav je potrebno ostati optimističen, pa je modro tudi biti pripravljen na najslabše.

Varčevanje v zlatu danes najbrž predstavlja najboljšo možnost, da ohranimo vsaj nominalno vrednost naših prihrankov. Če inflacija grozi varčevanju v denarju samem in lahko zelo zmanjša njegovo vrednost, pa ena unča zlata ostaja ena unča zlata in se nikakor ne more skrčiti. Poleg tega bo vrednost te unče zlata znatno narasla v primeru finančnega zloma, ko je obstoječa plačilna sredstva lahko postanejo le ničvreden papir. Tako varčevanje v zlatu predstavlja vsaj eno skrb manj. Navsezadnje tudi države hranijo zlate rezerve.

Zlati kovanci