Zgodovina zlata

Zlato so poznali in zelo cenili že v prazgodovini po vsem svetu. Zlato je s svojo rumeno lesketajočo se barvo očaralo ljudi že v prazgodovini, medtem ko je zaradi svoje stabilnosti v vodi in na zraku ter enostavni obdelavi bilo zelo primerno za izdelavo nakita in kovancev. Tako je zlato že zgodaj postalo sinonim za lepoto in prestiž, pa tudi za bogastvo in moč že v najstarejših pisanih virih. Zlato se pogosto omenja v Svetem pismu, začevši s prvo knjigo Stare zaveze, medtem ko zlata runa igra glavno vlogo v starogrški legendi o Jazonu in Argonavtih.

V starem veku je bilo zlato pogosto tesno povezano z bogovi in vladarji, kar jasno nakazujejo številne najdbe v grobnicah egipčanskih faraonov, čeprav je večina le-teh bila izropana, preden so jih odkrili arheologi. Kljub temu pa je Howardu Carterju leta 1922 uspelo odkriti še nedotaknjeno grobnico faraona Tutrankamona, ki je vsebovala najbolj bogato najdbo zlata, zlatega nakita in ostalih dragocenosti v celotni zgodovini arheologije. Zlato pa je bilo v starem veku tudi zelo priljubljena kovina za izdelovanje raznih idolov in malikov, od katerih najbolj izstopa zlato tele.

Tutankamon

Zlato je bila najbolj cenjena in iskana plemenita kovina tudi v času rimskega imperija in srednjega veka tako v krščanski Evropi kot tudi v muslimanskem svetu in staroameriških civilizacijah. V srednjem veku so se alkimisti celo trudili pridobiti zlato iz neplemenitih kovin, vendar njihov trud ni obrodil sadov.

Iskanje zlata je v veliki meri tudi vplivalo na raziskovanja in osvajanja Evropejcev, v prvi vrsti Amerike, od 15. stoletja naprej, medtem ko je v 19. stoletju izbruhnila “zlata mrzlica” povsod, koder so bile odkrite večje količine zlata.