Zlati in srebrni kovanci

Zlati in srebrni kovanci – jih imate kaj doma?

Zlati in srebrni kovanci so odlična investicija za prihodnost in seveda tudi zaščita vašega premoženje pred morebitno inflacijo in ostalimi zlomi na finančnem trgu. V preteklosti so imeli kovanci tudi plačilno vrednost in sicer je veliko pomenil ravno zlatnik, kateri je postal tudi naložbeni zlati kovanec s katerim sedaj merijo vrednost denarja – torej predstavlja nekakšen hranilec vrednosti.

V preteklosti je na primer goldinar predstavljal denarno enoto, katera je označevala vrsto kovancev. Šlo je za zlati kovanec, kateremu so nekaj let kasneje izdelali tudi enakovreden srebrni kovanec. Danes se je ta trend vrnil in je poleg investicij v zlate ali srebrne palice, mogoče investirati tudi v zlate ali srebrne kovance. Kovanci kateri spadajo med naložbene, morajo izpolnjevati tudi nekatere zahteve, naložb v le te pa so priporočljive:

 

  • Kot prvo je pomembno, da se nahajajo na listi kovancev, katero letno objavi Evropska komisija.

  • Vsi omenjeni kovanci morajo biti skovani po letu 1800.

  • Čistina zlatih kovancev mora biti najmanj 900/1000.

  • Ne smejo imeti numizmatične vrednosti, njihova prodajna cena pa ne sme presegati 180% dnevne borzne cene zlata.

  • Srebrnike je težko ponarediti, saj so teža, dimenzija in podoba vseh naložbenih srebrnikov, odtisnjeni na vsakem izmed njih.

  • Srebrni kovanci veljajo kot plačilno sredstvo v vseh državah, katere so jih izdajale. Omenjene pa tudi jamčijo za čistočo in vsebnost srebra.

Zlati in srebrni kovanci so v vsakem pogledu idealna investicija v prihodnost. Stvar je podobna kot pri zlatih ali srebrnih palicah, le da so kovanci malce manj v uporabi. Zakaj se pa ravno vi ne bi odločili za nakup kovancev in naložbo v njih? Ne bo vam žal!