Gibanje cen srebra

Gibanje cene srebra je podobno gibanju cen ostalih žlahtnih kovin.

Kaj to pomeni? To pomeni, da se tako, kot pri ostalih žlahtnih kovinah, npr. zlatu, tudi pojavlja gibanje cene srebra. Vendar pa je to povsem normalno. Srebro ali po latinsko Argentum je srebrno bleščeča kovina, katera od vseh ostalih najbolje prevaja elektriko in toploto.

Srebro se navadno ne črpa neposredno, ampak se dejansko pridobiva kot stranski proizvod pri izkopavanju cinka, bakra in svinca. Največja nahajališča in področja, kjer pridobivajo srebro so Mehika, Avstralija, Peru, Bolivija in Kitajska. Iz preteklosti do danes se je povpraševanje po srebro izrazito spremenilo – povečalo – kar je posledično povzročilo tudi gibanje cen. V sodobnem času sorazmerno z vse večjim povpraševanjem, raste tudi cena srebra.

Manj kot je povpraševanja, nižje bodo cene in podobno. V obdobju 10-tih let se je cena srebra za več kot 10x podražila. Vendar pa so raznim podražitvam, sledili tudi padci in zopet podražitve, itd. Zaradi tega je izjemno pomembno, da vam varčevanje v srebru pomeni dolgoročno odločitev in vam ne predstavlja nek kratkoročen cilj.

Največ izgub pri investicijah v žlahtne kovine prinašajo ravno omenjeni padci, saj ljudje na njih preveč čustveno reagirajo in se prehitro vdajo. Ker je povpraševanje po srebru iz dneva v dan bolj obsežno, ponudbe pa je bolj malo, se temu primerno dvigujejo tudi cene srebra.

V Boliviji in Ekvadorju je stvar celo tako resna, da državi grozita z nacionalizacijo njunih rudnikov, Kitajska pa je postala uvoznica srebra, kljub temu, da je še pred časom le tega na veliko izvažala. Ker obstajajo številni dejavniki zaradi katerih cena neprestano niha, nikoli ne moremo točno napovedati kdaj se bo cena srebra podražila in kdaj pocenila.

Zato je najbolj priporočljivo, da sredstva, katera ste namenili za investicijo v srebro, razdelite na enakopravne dele in jih nato na enaka časovna obdobja uporabite za nakup srebra. Samo malo kombinacij je potrebnih in hitro se bo izkazalo, da je takšna naložba najbolj uspešna.

Skratka na gibanje cene srebra ne moremo neposredno vplivati, lahko pa se temu primerno pripravimo oziroma zaščitimo. Investirajte v srebro, a to storite premišljeno!