Pomanjkljivosti varčevanja v paladiju

Upoštevajoč dejstvo, da ima varčevanje v paladiju podobne prednosti kot varčevanje v ostalih plemenitih kovinah, verjetno ni presenetljivo, da z njimi deli tudi določene pomanjkljivosti. Za posedovanje paladija namreč potrebujemo primerno mesto za njegovo shranjevanje prav tako kot za shranjevanje ostalih plemenitih kovin. Primerno mesto za shranjevanje pa posledično pomeni dodatne stroške in terja čas za razmislek o najprimernejšem mestu za shranjevanje paladija. Če se odločimo shranjevati paladij doma, se moramo zavedati, da ima slednje poleg svojih prednosti tudi svoje pomanjkljivosti. Res je, da nam je tako paladij na dosegu ob vsaki uri vsak dan v tednu, vendar potrebujemo dober sef ali vsaj dobro skrivališče, kajti nikomur, ki ima v lasti paladij, ni v interesu, da kdorkoli izve karkoli o tem, še manj pa o mestu, kjer je shranjen. Hranjenje paladija kakor tudi kakršnihkoli reči večje vrednosti doma namreč lahko kaj hitro privabi “nepovabljene goste” čim nepridipravi samo zaslutijo, da bi lahko imeli doma karkoli večje vrednosti, vključno s paladijem.

Paladij investicija

Mnogi se zavedajo, da shranjevanje paladija doma lahko ogrozi njihovo osebno varnost kot tudi varnost njihove družine, zato je morda bolj modro shranjevati paladij v sefu na banki. Vendar ima tudi ta opcija ima svoje pomanjkljivosti. Čeprav je malo verjetno, je mogoče, da postane žrtev ropa tudi naš sef na banki, kar je jasno pokazal spektakularni rop SKB Banke, ki mimogrede ostaja nerešen. V takem primeru bomo zelo težko dokazali količino paladija, ki smo ga imeli v izpraznjenem sefu, razen če z banko nimamo podpisane kakšne pogodbe, ki vključuje natančen popis premoženja, shranjenega v sefu.

Poleg težav s shranjevanjem pa ima varčevanje v paladiju tudi določene pomanjkljivosti v primerjavi z varčevanjem v ostalih plemenitih kovinah. V primerjavi z zlatom je nakup paladija obdavčen, medtem ko so cene paladija v nasprotju z zlatom tudi veliko bolj nepredvidljive. Poleg tega imamo lahko težave tudi z likvidnostjo paladija ob eventualni krizi, kajti paladij ima zelo kratko zgodovino v finančnem sektorju, pri tem pa tudi padec cen paladija po juliju 2008 ne vzbuja ravno zaupanja v varčevanje v paladiju.