Prednosti investiranja v paladij

Vse investicije v plemenite kovine so v prvi vrsti mamljive zaradi varnosti naložbe, vendar se nam investicija v plemenite kovine, vključno s paladijem, lahko tudi bogato obrestuje. Čeprav je profit glavni cilj vseh investitorjev, pa paladij ponuja tudi druge prednosti v primerjavi z ostalimi oblikami naložb.

Kot je bilo že omenjeno, največjo prednost, ki jo ponuja investicija v paladij, je minimalno tveganje naše naložbe v primerjavi z investiranjem v delnice, vrednostne papirje ali naložbe našega kapitala v razne investicijske sklade. Kriza finančnega sistema, ki je pokazala zobe oktobra 2008, je namreč jasno pokazala ranljivost obstoječega finančnega sistema in je imela tudi velik vpliv na naložbe po vsem svetu. Tako se je varnost naložbe izpostavila kot še toliko bolj pomembna.

Paladij kovanci

Cene paladija so bile bolj ali manj stabilne in so rasle do marca 2008, ko je ena unča paladija stala $579, vendar se je v juliju trend obrnil in cene paladija so začele padati. Tako je cena ene unče paladija s $190 oktobra 2008 dosegla eno najnižjih točk od leta 2003. Toda upoštevajoč, da je običajna cena paladija v razmerju do zlata 2:1 in da se platina v avtomobilski industriji počasi nadomešča s paladijem, bi se nam investicija v paladij v tem trenutku morda lahko obrestovala. Vendar pa je pomembno poudariti, da paladij nima tako dolge zgodovine v finančnem sektorju in dejstvo, da se pretežno uporablja v industriji, ki bo zagotovo tudi prizadeta zaradi krize finančnega sistema, je potreben dober razmislek ali posvet s strokovnjakom. Čeprav se nam sedaj morda ponuja enkratna priložnost za nakup paladija po relativno nizki ceni, ni nobenega zagotovila, da cene paladija ne bodo padale tudi v prihodnje.