Uporaba srebra

V starem in srednjem veku je bilo srebro najpogosteje uporabljano za kovanje kovancev, vendar je bilo srebro takoj za zlatom najbolj priljubljena kovina za izdelovanje nakita in vrste raznih dekorativnih predmetov. Poleg tega je bilo srebro popularno tudi za izdelavo jedilnega pribora, predvsem zaradi njegove stabilnosti v vodi in na zraku ter zaradi antimikrobnih lastnosti.

Danes je splošno znano, da je srebro najboljši prevodnik toplote in elektrike med vsemi kovinami in da ima tudi najboljšo optično odbojnost. Zato se danes veliko srebra porabi v električni, elektronski in optični industriji. Čeprav je srebro najboljši električni prevodnik njegovo širšo rabo v električni industriji preprečuje njegova visoka cena, vendar pa je prav zaradi prvovrstne električne in toplotne prevodnosti srebro zelo iskano v elektronski industriji, v prvi vrsti pri izdelavi računalnikov. Zaradi odlične optične odbojnosti so v antičnih časih srebro uporabljali tudi za izdelovanje ogledal, medtem ko so srebrovi halidi izjemno fotosenzitivni in predstavljajo temelj moderne fotografije.

Uporaba srebra

V zlitini z bakrom, cinkom, nikljem, indijem in drugimi kovinami se srebro uporablja tudi pri varjenju, za izdelavo električnih kontaktov in električnih prevodnikov, medtem ko se srebro v zlitini s kositrom in živim srebrom uporablja tudi v zobozdravstvu za izdelovanje amalgamskih plomb.

Že v antičnih časih so poznali antimikrobne lastnosti srebra in ga uporabljali v medicini za različne namene, medtem ko so najnovejše raziskave dokazale, da so določene sestavine srebra zelo unčinkovite proti vrsti bakterij, virusov in glivičnih obolenjih brez nezaželenih stranskih učinkov.

Poleg široke uporabnosti srebra v različnih industrijskih panogah pa je srebro tudi čedalje bolj priljubljeno kot vrsta investicije in tudi kot vrsta varčevanja. Investicije v srebro oziroma varčevanje v srebru namreč omogočata neprimerno večjo varnost naložbe v primerjavi z naložbami v delnice, razne investicijske sklade ali banke, ki sicer omogočajo večji profit ampak predstavljajo tudi večje tveganje.