Varčevanje v paladiju

Varčevanje v paladiju ponuja podobne prednosti in pomanjkljivosti kot varčevanje v drugih plemenitih kovinah. Vendar je pri tem potrebno omeniti, da paladij, tako kot njemu “sorodna” platina, nima tako dolge tradicije in zgodovine v finančnem sektorju kot zlato in srebro, zaradi česar je varčevanje v paladiju bolj redko in manj priljubljeno.

Kakorkoli, paladij je plemenita kovina, ki je bolj cenjena in dražja od srebra in se prodaja in kupuje tako kot vse ostale plemenite kovine. Zato varčevanje v paladiju ponuja določeno varnost in zanesljivosti, ki presega tako varnost kot zanesljivost varčevanja v katerikoli valuti in katerikoli vrsti varčevanja, ki jih ponujajo razne banke in varčevalni skladi. Prihodnost je zelo negotova in lahko nas doleti marsikaj, vključno z inflacijo. Le-ta je verjetno predstavlja največji strah za vse varčevalce, tako da paladij ponuja izvrstno alternativo tradicionalnim varčevalnim oblikam. Zgodovinsko gledano imajo plemenite kovine namreč mnogo večjo tradicijo in daljšo zgodovino od vseh obstoječih valut in zakonitih plačilnih sredstev, čeprav je potrebno omeniti, da se je paladij kot oblika investiranja/varčevanja pojavil šele v poznem 20. stoletju.

Paladijeve palice

Kljub svoji kratki zgodovini v finančnem sektorju bo paladij kot ena izmed plemenitih kovin verjetno ena redkih stvari, ki bodo ohranile svojo vrednost v primeru večje gospodarske krize ali pa v primeru, da denar postane le ničvreden papir. Ena unča paladija bo ostala ena unča paladija ne glede na čas ali kraj, čeprav njegove cene na trgu zelo nihajo. Poleg tega, če upoštevamo napovedi večjega povpraševanja po paladiju v industriji in da so se plemenite kovine v zgodovine izkazale v časih gospodarske krize in vojn, je varčevanje v paladiju vsaj vredno razmisleka, preden dokončno izberem obliko varčevanja, ki je za nas najprimernejša.